gemeente Laakdal
A  A  A  A 

Vossen

Vossen zijn na een lange periode van afwezigheid weer terug in Vlaanderen. Klachten over het roven van pluimvee zijn hiermee jammer genoeg toegenomen. Gelukkig kan een voldoende beveiligd kippenhok een slachtpartij vermijden. Wees slimmer dan de vos! Alle info over hoe je je kippen kan beveiligen, vind je in de brochure 'Slimmer dan de vos! Hou je kippenren vosvrij.'.

Misschien sloop de vos ook al eens in uw kippenhok binnen? Om de schadeproblematiek in Vlaanderen op te volgen heeft Hubertus Vereniging Vlaanderen een meldpunt opgericht. Dit meldpunt vind je via deze link. Om die manier wordt geprobeerd een beter inzicht te krijgen in de aard en omvang van de vossenproblematiek.

Onder bepaalde voorwaarden kan je een schadevergoeding bekomen via Agentschap voor Natuur en Bos. Meer info vind je op www.natuuralsgoedebuur.be of bij Agentschap Natuur en Bos, tel.: 03 224 62 62.

Marters

Heb je hinder van marters? Op www.steenmarter.be vind je nuttige info en tips om de hinder van marters te verminderen of te vermijden.

Onder bepaalde voorwaarden kan je een schadevergoeding bekomen via Agentschap voor Natuur en Bos. Meer info vind je op www.natuuralsgoedebuur.be of bij Agentschap Natuur en Bos, tel.: 03 224 62 62.

Stook slim

Eigen haard is goud waard. Maar als je die open haard, inbouwhaard of houtkachel verkeerd gebruikt, loopt je gezondheid gevaar. Speel op veilig en stook slim!

In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark.

Zo stook je gezond

Droog en onbehandeld hout dat volledig verbrandt, produceert nauwelijks ongezonde stoffen. In de handel is uitstekend brandhout te koop dat kunstmatig of in openlucht is gedroogd. Vers hout laat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen. Als je dikke stronken klieft, verliest het hout sneller vocht.

Heel belangrijk is ook een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt. Als je regelmatig hout stookt, laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen. Dat het verbranden van gedroogde
aardappelschillen hetzelfde effect zou hebben, is een fabeltje.

De ene kachel is de andere niet. Volg daarom steeds de aanbevelingen van de fabrikant en pas in elk geval de volgende tips toe:
• Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes.
• Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding en ongezonde stoffen.
• Let op de kleur van de rook. Witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding. Donkere rook is een alarmsignaal.
• Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak. Geef dit afval mee met het huisvuil.
• Stook liever niet op mistige, windstille dagen of bij een temperatuurinversie, wanneer de onderste luchtlagen kouder zijn dan de bovenste. De rook wordt dan slecht verdund.
• Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.

Meer info en tips? Surf naar www.stookslim.be.

Buiten stoken

STOOK SLIM

Vuurtje stoken in de tuin? Ga voor het gezonde alternatief!

Afval verbranden in de tuin is geen goed idee. Het is ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Maar ook het opstoken van snoeihout of plantenresten is meestal verboden. Geen nood: er bestaan gezonde, milieuvriendelijke alternatieven.

De wet is duidelijk: papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel verbranden, is verboden. Op minder dan honderd meter van huizen, bossen, boomgaarden, hagen, heiden en de meeste akkers mag je ook geen tuinafval in openlucht verbranden. In veel steden en gemeenten is de wetgeving nog strenger of geldt zelfs een absoluut verbod. Vuurtjes in openlucht zorgen immers vaak voor overlast, zoals geurhinder en vonken die brand kunnen veroorzaken.

Sorteer en composteer

Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen. Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen is daarom erg belangrijk. Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd. We geven materiaal daarmee een nieuw leven. Wat niet meer kan gebruikt worden, verwerkt men in speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie. 

Sorteren is goed, maar preventie is nog beter. Enkele tips om afval te voorkomen:
• Plak een antireclamesticker op je brievenbus en je hebt meteen veel minder oud papier.
• Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet elk jaar massa's snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud.
• Veel tuinafval kun je perfect zelf composteren.
• Snoeihout kun je hakselen. De snippers strooi je tussen de planten uit. Zo vermijd je ook onkruid.
• Met dikkere takken leg je snel een mooie takkenwal aan als omheining. Je zorgt bovendien voor een schuilplaats voor kleine dieren en dus voor meer biodiversiteit.

Met wat goede wil en fantasie verwerk je al je tuinafval ter plaatse. Zonder vuur, zonder rook en zonder zorgen!

Meer info en tips? Surf naar www.stookslim.be.

Hondenpoepcampagne 'Kakje in het Zakje'

Beeldcampagne 'Laakdal tegen zwerfvuil'

Zit je verveeld met een wespen- of bijennest?

Zit je thuis met ratten? Klik voor meer info op onderstaande infofiche.

 
© 2013 gemeente Laakdal | Administratief centrum - Kerkstraat 21 - 2430 Laakdal - T 013/67 01 10 - F 013/67 25 89 -
design & development by e2e NV